keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Normaali arkipäivä

Halusin nyt kirjoittaa minkälaisia mun arkipäivät tässä perheessä yleensä ovat. Kaikki päivät ovat toki erilaisia, mutta aikataulultaan etenevät samalla tavalla päivästä toiseen.

7.50 Herätys

Aamuisin tykkään vetää vain hupparin päälle ja lökärit jalkaan. Tukan pistän vain nopeasti ponnarille tai nutturalle. Myönnän, että aina ei tule edes hiuksia harjattua tai peiliin katsottua ennen töiden aloittamista. Hampaiden pesun jälkeen aloitan työt.

8.00 Alkaa työt

Joskus työt alkavat tasalta ja välillä vasta varttia yli. Töiden alkaminen riippuu ihan hostperheen heräämisestä ja aamutoimista. Aamuisin autan Angelia syömisessä, hampaiden pesussa ja ulkovaatteiden pukemisessa. Aamupalassa(puurossa) menee noin 20-30min, jonka aikana ehdin sanoa ehkä 100 kertaa "eat your porridge" "take your spoon" tai jotakin vastaavaa. Ylpeänä voin kuitenkin kertoa, että olen opettanut Angelin syömään ja pukemaan itse. Tänne tullessa likkaa syötettiin ja höösättiin kaikessa. Selvää edistymistä on siis tapahtunut!

8.50-11.45 Vapaa-aika

Angelin lähtiessä kouluun alkaa päivän ensimmäinen vapaa-aika. Useimmiten vietän mun aamuvapaat höyryävässä kylvyssä, pyykkiä pesten, jotain pieniä kotitöitä tehden, blogia kirjoittaen tai Netflixiä katsoen. Talossa ei yleensä ole aamuisin muita kuin minä ja opiskelijapojat, joten täällä on aika hiljaista.

11.45-15.30 Työt jatkuu

Varttia vaille 12 lähden hakemaan Angelia koulusta, joka on ihan parin minuutin kävelymatkan päässä meidän talosta. Kotiin tullessa Angel käy suihkussa tai kylvyssä, jonka jälkeen kuivataan hiukset. Suihkun jälkeen alkaa taistelu lounaan kanssa. Samat lauseet toistuvat myös lounaan kanssa - "eat your food" "take your fork/spoon" "sit properly". Neiti on kova haaveilemaan ja puhumaan, joten välillä syömisen kanssa kestää ikuisuus. On myös päiviä, jolloin melkein itku silmässä syötän Angelille viimeiset haarukalliset lautaselta.

15.30-18.00 Angel päiväunille

Itse vierastan vieläkin hostperheen nukkumaanmenoaikoja ja Angelin muutaman tunnin päiväunia. Angel menee nukkumaan puoli neljän aikaan, jolloin saan itse touhuta talossa omia juttujani vanhempien kotiintuloon saakka. Useimmiten siivoan meidän leikkien jälkiä, tiskaan, siivoan omaa huonetta, luen kirjaa tai teen jotakin kehittävää.

18.00 Hostit tulevat kotiin

Noin kuudesta eteenpäin mulla alkaa päivän toinen vapaa-aika, joka kestääkin koko illan. Angel herää/herätetään päiväunilta seitsemän tai kahdeksan aikoihin illalla. Vietän illat joko hostien kanssa tai yksin. Yritän monesti mennä nukkumaan yhdeksän aikoihin, joka jää aina pelkäksi unelmaksi hostien erilaisen vuorokausirytmin takia. Usein pääsen nukkumaan puolenyön aikaan, jolloin talo rauhoittuu ja hostit menevät nukkumaan. Välillä olen nukkunut korvatulpilla, mutta nekin ovat alkaneet tuntua inhottavilta korva tyynyä vasten.

Jotkut ovat saattaneet miettiä, että miltä tuntuu viettää vapaa-aikaa ja olla töissä samassa paikassa. Valotan omalta osaltani tätä tilannetta. Ensimmäisinä viikkoina en edes ajatellut asiaa, koska au pairin työ ei tuntunut vielä niin paljoa työltä. Enemmän keskityin siihen, että tunsin olevani kotona tässä talossa. Parin kuukauden jälkeen aloin tuntea jo eron työn ja vapaa-ajan välillä. Tunsin tarvitsevani kumpaakin sekä vapaa-aikaa että töitä. Oli ihana nähdä kavereita viikonloppuisin, mutta oli myös kiva tehdä viikolla töitä ja viettää aikaa Angelin kanssa. Nyt tunnen enemmän tarvetta vapaa-ajalle kuin työlle. Johtuu varmaan jatkuvasta väsymyksestä. Olen ihan eritavalla sidottuna perheeseen au pairina kuin, että asuisin muualla ja kävisin vain kodinhoitajana perheessä. Iltavapaina vietän paljon aikaa hostien kanssa, koska töiden jälkeen olen usein aika loppu eikä aika oikein riitä kaupungilla käymiseen. Tykkään iltaisin myös sulkeutua omaan huoneeseeni ja "omaan rauhaan", koska sitä on alkanut kaivata koko ajan vain enemmän. Omaan huoneeseen sulkeutuminen on ehkä pahin virhe mitä voi tehdä toisessa perheessä asuessa. Lopputulos on siis se, että välillä tunnen olevani pahasti jumissa tässä talossa enkä haluaisi kuulla kenenkään muun ihmisen ääntä omalla vapaa-ajallani(lapsen itku on pahin). Joskus en taas ajattele asiaa ollenkaan ja annan asioiden mennä niin kuin menevät. Jokainen päivä on tässäkin tapauksessa erilainen.

Olen viimeaikoina ollut tyytymätön tilanteeseeni täällä, joten otin noin pari viikkoa sitten itseäni niskasta kiinni ja aloin suunnittelemaan jatkoa uusiksi. Vaihdan maisemia kahden viikon päästä, mutta pysyn edelleen Suur-Lontoon alueella. Ensimmäisessä perheessä tulen viettämään yhteensä lähes viisi kuukautta. Mikä saa minut sitten vaihtamaan hostperhettä tässä vaiheessa? Syitä on monia ja kirjoitan niistä varmasti myöhemmin, kun asiat ovat tasoittuneet eivätkä enään niin "tulenarkoja" :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti